Desery i ciasta

Przepis na naleśniki – nie tak zwykły, jak myślisz ;)

Jako dziecko uwielbiałam naleśniki i moje dzieci też za nimi przepadają (a to niespodzianka ;)). Czasami mam wrażenie, że co dom, to inny przepis, a u nas najlepiej sprawdza się właśnie ten, który chcę Wam dziś przedstawić. Naleśniki wychodzą cieniutkie i doskonale się smażą, a jak smakują! Sprawdźcie sami! 😉 Składniki potrzebne do usmażenia około 15 naleśników: 1 szklanka mąki 1 czubata łyżka cukru 2 jajka 1 ½ szklanki mąki 100 ml śmietanki 30% esencja waniliowa łyżka masła lub olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Sypkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy jajka i pół szklanki mleka i ubijamy ciasto trzepaczką. Cały czas ubijając, dolewamy resztę mleka i śmietankę. Ciasto powinno być gładkie. Odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy esencję i smażymy. Smacznego!

Sernik z batonikami toblerone

Sernik na zimno bez żelatyny. Lekki, puszysty, delikatny, z przyjemnie chrupiącymi orzeszkami. Jeśli jeszcze go nie znacie, to zapraszam – jest doskonały. 🙂 Sernik z toblerone składa się z dwóch warstw. Na pierwszą z nich będziecie potrzebować: Opakowanie ciastek Digestive z czekoladą (160 g) 50 g roztopionego masła Na drugą z kolei przygotujcie: 250 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego w maszynce (schłodzonego) 300 ml śmietanki 36%, także schłodzonej 100 g batonika toblerone, posiekanego w drobne kawałeczki 120 g białej czekolady Jak przygotować spód? Pokruszyć ciastka i wymieszać je z masłem. Powstałą w ten sposób masą wyłożyć tortownicę o średnicy 20 centymetrów (na papier do pieczenia). Wyrównać i włożyć do lodówki. Jak przygotować masę? Ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy do niej twaróg. Dokładnie mieszamy – na przykład mikserem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną, ale wciąż płynną, dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy albo miksujemy. Dodajemy pokruszone batoniki i mieszamy.…

Navigate