Pomysły na obiad

Tortilla z chrupiącym boczkiem

Tortilla jest o tyle świetnym daniem obiadowym, że do środka każdy może włożyć to, co mu smakuje. A ponieważ w naszej rodzinie każdy ma inne upodobania, to mi to pasuje. 😉 Moja baza do tortilli zawiera takie składniki jak: Sałata lodowa, Sałata roszponka, Bazylia, Ser. Ponadto, członkowie rodziny mogą także wybierać spośród następujących produktów: Pomidor, Ogórek (świeży i konserwowy), Kukurydza, Papryka, Cebula, Boczek usmażony („na chrupiąco”) Pokrojone w mniejsze kawałki kotlety z piersi kurczaka. Ostatnio furorę robią u nas tortille o dużej średnicy. Jako pierwszą warstwę ścieram ser. Potem dodaję wszystkie inne, wybrane składniki. Na koniec polewam wszystko sosem przyrządzonym z ketchupu i majonezu. Szczelnie zawijam, Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury podanej na opakowaniu tortilli. Naje się nawet największy głodomór. 😉

No dobra, kulki można zastąpić na przykład ziemniakami w mundurkach ;)

Oto danie, które naprawdę robi się bardzo szybko i łatwo, a przy tym wykorzystujemy warzywa, jakie tylko mamy. Aby je przyrządzić, trzeba wykonać kilka kroków: Kroimy  warzywa w paski, a cebulkę w krążki. Doprawiamy przyprawami takimi jak zioła prowansalskie, oregano, pieprz i oczywiście odrobina soli. Polewamy kroplą oliwy z oliwek lub oleju. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż będą miękkie i lekko przyrumienione. Trwa to zwykle około 30 minut, więc… …po 15 minutach od wstawienia warzyw, dokładamy blaszkę z kulkami ziemniaczanymi, które po około 15 minutach powinny być gotowe. Wykładamy na talerz i ozdabiamy bazylią. 😉

Navigate