Przyprawy

Sól himalajska dobra na… wszystko?

Kto jeszcze, nabierając na łyżeczkę białą sól, widzi oczyma wyobraźni, jak zaczyna toczyć nasze ciało, podwyższając ciśnienie i zatrzymywać wodę? 😛 No właśnie… w ostatnim czasie biała sól została odsądzona od czci i wiary. Jednak, przyznajmy, życie bez niej (a zwłaszcza jedzenie) jest bez smaku. 😉 Na szczęście w sklepach znajdziemy wiele innych rodzajów soli, które zawierają wiele korzystnych dla naszego zdrowia mikroskładników, choć… z ich stosowaniem również nie należy przesadzać. Sól himalajska jest jedną z takich alternatyw dla białej soli. W sklepach znajdziemy (bardziej popularną) różową sól himalajską oraz czarną sól himalajską (mniej znaną i lubianą… prawdopodobnie ze względu na zapach, który śmiałkowie określają jako zapach zgniłych jaj :P). W różowej soli himalajskiej znajdziemy dużą zawartość żelaza, któremu sól ta zawdzięcza swój piękny kolor. Ponadto w jej skład wchodzą także: Selen, Cynk, Brom, Mangan, Chrom, Fosfor, Magnez, Wapń, Potas. Wobec takiej zawartości mikroskładników nie dziwi fakt, że sól himalajska…

Navigate