Sernik z batonikami toblerone

Sernik na zimno bez 偶elatyny. Lekki, puszysty, delikatny, z przyjemnie chrupi膮cymi orzeszkami. Je艣li jeszcze go nie znacie, to zapraszam – jest doskona艂y. 馃檪

Sernik z toblerone sk艂ada si臋 z dw贸ch warstw.

Na pierwsz膮 z nich b臋dziecie potrzebowa膰:

  • Opakowanie ciastek Digestive z czekolad膮 (160 g)
  • 50 g roztopionego mas艂a

Na drug膮 z kolei przygotujcie:

  • 250 g twarogu p贸艂t艂ustego trzykrotnie zmielonego w maszynce (sch艂odzonego)
  • 300 ml 艣mietanki 36%, tak偶e sch艂odzonej
  • 100 g batonika toblerone, posiekanego w drobne kawa艂eczki
  • 120 g bia艂ej czekolady

Jak przygotowa膰 sp贸d?

Pokruszy膰 ciastka i wymiesza膰 je z mas艂em. Powsta艂膮 w ten spos贸b mas膮 wy艂o偶y膰 tortownic臋 o 艣rednicy 20 centymetr贸w (na papier do pieczenia). Wyr贸wna膰 i w艂o偶y膰 do lod贸wki.

Jak przygotowa膰 mas臋?

Ubijamy 艣mietank臋 na sztywno i dodajemy do niej twar贸g. Dok艂adnie mieszamy 鈥 na przyk艂ad mikserem. Czekolad臋 roztapiamy w k膮pieli wodnej. Przestudzon膮, ale wci膮偶 p艂ynn膮, dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy albo miksujemy. Dodajemy pokruszone batoniki i mieszamy. Wyk艂adamy na wcze艣niej przygotowany sp贸d. Wyr贸wnujemy i zostawiamy na noc w lod贸wce.

Sernik z batonikami toblerone
Sernik z batonikami toblerone

Leave A Reply

Navigate